Miért vásárol annyi Magyar horvátországi nyaralót?

Újépítésű horvát apartmanok, miért olyan kelendők, miért jó befektetések és, hogy mennyiben különböznek a balatoni lakásoktól!

2022.12.22

dev_meksoo

Ön is gondolkodott már azon, hogy miért lepi el egyre több magyar turista Horvátország egészét? Vajon miért döntenek egyre többen úgy, hogy akár egy hosszabb távú befektetés céljából apartmant vásároljanak például Dalmáciában? Ez a jelenség egyre inkább túlmutat egyszerű gazdasági okokon. Azonban ezek az ingatlanpiaci tényezők alapozzák meg a növekvő magyar tulajdonú horvát apartmanok számát. Blogcikkünkből kiderül, hogy milyen további szempontok játszanak szerepet abban, hogy egyre többen vesznek horvát nyaralót befektetési vagy magáncélból. Továbbá megtudhatja, hogy egy horvátországi ingatlan milyen előnyökkel járhat.

Horvátország évről évre egyre több turistát vonz

Bár sokan látogatják nyárról nyárra az örök favorit magyar tengert, a Balatont, a statisztikák azt mutatják, hogy a horvátországi magyar turisták száma is intenzíven növekszik évről évre. Ez igaz mind a vendégéjszakák mennyisége, mind pedig a magyar magántulajdonban lévő apartmanok tekintetében. A tendencia az, hogy az elmúlt 8 évben a Balaton vendégszáma 501 ezerrel nőtt, Horvátországé pedig 297 ezerrel. Így az összesített turista szám 2011 és 2019 között a Balatonon 1,44 millió fő, míg Horvátországban 618,5 ezer. Azonban a növekmény az alacsonyabb vendégszám miatt magasabb Horvátország esetében, mégpedig 92,3%, míg a Balatonnál csupán 53,3%.

 A Horvát Turisztikai Közösség szerint 2019 nyarán például rekordmennyiségű turista választotta dél-nyugati szomszédunkat. Konkrétan több mint 644 ezer magyar turista választotta Horvátországot nyaralásának úticéljául, ahol megközelítőleg 3276 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Isztria, a dalmát tengerpart városai, mint például Split vagy Zadar és az elmúlt évek egyre közkedveltebb Vir-szigete is olyan helyszínek, ahol egyre nagyobb magyar közösség integrálódik a nyári főszezonban. 

A képen íróeszköz, mozdulatlan, ceruza látható

Automatikusan generált leírás

Forrás: napi.hu

Észak-Dalmácia egyik ékkövének, Virnek a polgármestere, Kristijan Kapovic például 2012-es budapesti látogatása során elmondta, hogy a sziget ingatlanjainak körülbelül 10 százaléka magyar tulajdonban van. Bár ez egy régebbi adat, ez is azt mutatja, hogy a magyar közösség rendkívül jelentős mértékben van jelen a szigeten. Ez egy igen vonzó tényező mind a tudatos befektetők, mind pedig a tengerpart közeli apartmant vásárolni kívánó emberek körében. A csoportkohézió és a hazai közösség csak tovább lendíti az ingatlanértékesítéseket. Azonban ezenfelül a horvát apartmanok ára is döntő tényező az ingatlanvásárlás során, ebben szerepet játszik a lokáció (tengerparttól való távolság), az ingatlan típusa (üdülőövezetről van-e szó, lakásról vagy házról, újépítésű vagy nem), a négyzetméterár ingadozása az adott térségben és a többi. De hogyan válhat egy újépítésű horvát álomapartman elérhetőbbé, mint egy szintén újépítésű balatoni nyaraló?

Kedvező körülmények

Számos mediterrán ország ingatlanpiacai befektetési lehetőséget kínál – még ha ez az évek alatt egyébként magáncélra megvásárolt ingatlan megtérülését is jelenti bérbeadás révén – azonban Horvátország kiemelten közkedveltté vált a magyarok körében. Érdemes már csak az újépítésű vízparti vagy vízre néző ingatlanok négyzetméter árait megnézni a Balatonon – hogy legyen némi hazai viszonyítási alap – és Horvátországban. Míg a tengerpart közelében újonnan épült ingatlanok átlagos négyzetméter ára 1485-2375 euró/m2 (500-800 ezer ft/m2) között mozog Horvátországban, addig a Balatonon egy újépítésű vízparti vagy víz közeli lakás négyzetméter ára átlagosan 700 ezer és 1 millió ft/m2 között szóródik. Az adatok önmagukért beszélnek, a hazai újépítésű ingatlanárak nagyon elszállta, az ár azonban nem minden.

A tengerpart közvetlen környezete

Az apartmanok, álomlakások lokációját tekintve a tengerpart szinte egy karnyújtásnyira van a kertünktől, vagy egy örök panorámás tetőterasszal rendelkező ingatlanról nézheti a tengert, a zúgó hullámokat és a naplementét. Egy élet befektetése ez, hiszen ami előnyt képez a hazai nagy magyarországi tavak üdülőivel szemben, hogy horvátországi befektetését tudja élvezni: amennyiben kiadja például Vir-szigeteki ingatlanját – ahol közel 300 a tiszta napsütéses napok száma – 100 napra, a további 200 napban még mindig élvezheti Ön is az apartman nyújtotta élményeket. Emellett a balatoni időjárásnak sincs kitéve, hiszen nem mediterrán ország révén sokkal kiszámíthatatlanabb és esősebb a nyári szezon, mint például Viren.

Turisztikai triumvirátus: Megközelíthetőség, EU, pezsgő élet

Vir sziget példájánál maradva, ahol cégünk 6 lakásból álló exkluzív apartmanházat épít, a kiépült autópálya-infrastruktúrának köszönhetően Magyarországról szinte végig kényelmesen el lehet jutni autópályán. A szigetet a szárazfölddel egy híd köti össze és Zadartól csupán 26 kilométernyire fekszik.

Horvátország emellett 2013 óta Európai Uniós tag, amely további biztonságérzetet nyújt a potenciális befektetők és vásárlók számára. Ebből a szempontból kockázat csökkentő tényezővel jár az, hogy nincsen kitéve a magyar gazdaság viszontagságainak. A horvát ingatlan euró alapú befektetést jelent, amely hosszú távon megtérítheti az ingatlan árát, fedezheti az üzemeltetési és karbantartási költségeket, sőt profitot is termelhet, amennyiben úgy dönt kiadja azt. Cégünk például leveszi a kiadással és a távollétében felmerülő fenntartással kapcsolatos terheket is, hiszen igény esetén ezen feladatokat is el tudjuk látni.

A fantasztikus Vir sziget pedig az eszményi helyszín, ha be szeretne ruházni egy külföldi, tengerre néző ingatlanra. 30 km-es partszakasszal rendelkezik, amelyen változatos strandok terülnek el, legyen szó kavicsos, köves vagy homokos partról. Folyamatos fejlesztések helyszíne, mind kielégítve a nyugodt pihenésre vágyó, mind pedig az élénk turizmusból fakadó nyüzsgésre áhítozó emberek igényeit.

Oszd meg másokkal is!