Mibe fektessük pénzüket válság idején?

Gondolkodott már azon, hogy mibe lenne érdemes befektetni a pénzét, ami válság idején sem veszít értékéből, egy életen át tartó invesztációként szolgál és még élvezheti is? Bármilyen meglepően hangzik van ilyen befektetés, és jobb előnyökkel jár, mint azt gondolná. A DrealBuildings blogcikkéből még többet tudhat meg!

2022.12.22

dev_meksoo

A koronavírus és a globális pandémia nem csak a világ mindennapjait bolygatta meg, de sok vállalkozót – főként kis- és középvállalkozásokat – is arra kényszerített, hogy ideiglenesen bezárja a boltját, leállítsa a termelését, vagy szűkítse a rendelkezésre álló emberi erőforrás létszámát. Bárhogy és bármilyen mértékben is hatott a járványhelyzet a vállalkozói szférára egy állandóan visszatérő fő kérdést mindenképpen újból feleltett: Milyen befektetésbe érdemes bele tenni a pénzünket? Mibe fektessünk be, ami bármilyen jellegű válság idején is garanciát biztosíthat arra, hogy legalább talpon maradjon és értékkel bírjon az adott vállalkozás? 

Az euró alapú ingatlanbefektetés egy örök értékű invesztáció.

Viszont mi úgy gondoljuk, hogy ezeket a kérdéseket talán meg kéne előznie egy más mértékben fontosabbnak számító kérdésnek, amely nem a befektetés tárgyára, hanem jellegére vonatkozik. Ez pedig az euró alapú befektetés. Az amúgy is ingatag alapokon álló forintban egyre kevésbé lehet megbízni, ezért érdemes olyan devizában gondolkodni, amely földrajzi adottságunkból fakadóan releváns lehet számunkra és egyben erős is. Ez az euró. Azonban blogcikkünk témája most nem a deviza befektetés, legalábbis nem kimondottan erre fókuszálunk. A másik kérdés, hogy mi az a piaci terület, amely mindig biztos értéket fog képezni: ez pedig az ingatlan. A recept a továbbiakban már nem bonyolult: ha mindenképpen hosszút távon jövedelmező, stabil és jól spekulálható befektetést szeretne foganatosítani, akkor érdemes elgondolkodni az euró alapú ingatlanbefektetésen.

Miért az euró alapú ingatlanbefektetés az egyik legoptimálisabb helye a pénzünknek?

Önmagában már az euró és a forint árfolyamának alakulása és a forint közelmúltban tapasztalt történelmi mélypontjai (április 1-jén délelőtt egészen a 365-ös szintig kúszott az euró/forint keresztárfolyam) azt a vészharangot húzzák, hogy mind a forint, mind pedig a magyar gazdaság bizalmatlanságot szül a magyar emberek, és a befektetők, vállalkozók nagy hányadában, hiszen ezen tényezők stabilitásától függhet a pénzügyi biztonságuk. Azonban ezt a bizonytalanságot teljes mértékben el lehet kerülni az euró alapú, külföldi ingatlanbefektetés megoldásával. Ezenfelül bármilyen szakma, bármilyen több befektetés képezi az állandó megélhetés forrását, ha az ingatlan piacon megveti a lábát, főleg egy külföldi befektetéssel, növelheti a portfoliója diverzifikációját, ezzel pedig csökkentheti a kockázatokat is.

További érvként erősíti ezen invesztíció előnyeit a pénzpiacokkal kapcsolatban mutatott bizalmatlansággal szemben, az ingatlan piac „terméke”, azaz maga az ingatlan, ami egy olyan kézzel fogható érték, amely a jövőben számottevő mértékben kevesebbet biztosan nem fog érni, értéke nem csökken. Amikor külföldi ingatlanról beszélünk, főként Magyarországgal szomszédos, EU-tagállambeli országokra gondolunk, mint például Horvátország. A horvát ingatlan euró alapú befektetést jelent, amely hosszú távon megtérítheti az ingatlan árát, fedezheti az üzemeltetési és karbantartási költségeket, sőt profitot is termelhet, amennyiben úgy dönt kiadja azt, így kiaknázhatja a nemzetközi turizmus szezonális kincsesbányáit is. 

Komfortos és élményorientált befektetés: Nem csak pénzt kereshet vele, de élvezheti is. Az külföldi ingatlan vásárlás az egyetlen olyan befektetés, amelyet nem csak üzleti célokra, bevétel gyanánt, de saját szubjektív vágyainak kiélésére és megvalósítására is felhasználhat. Ha itthon vásárol egy lakást, amelyet ki szeretned adni, azt szinte soha, vagy csak a bérleti díj beszedésekor látogathatja. Azonban egy külföldi ingatlan, mondjuk egy tengerparti nyaralót vagy apartmant, amellett, hogy a nyári szezonban hetekre, vagy egy hónapra kiadja, Ön és családja is használhatja bármikor. Másik fontos tényező az ingatlanbefektetés során magának a háznak vagy lakásnak a lokációja. Blogcikkünkben éppen ezért főként az olyan ingatlanokba való invesztálást ajánljuk, amelyek olyan értéknővelő faktorral bírnak, mint például az örökpanoráma, vagy a tenger. Hozzátesszük ezek a helyek folyamatosan fogynak. És nem utolsó sorban a négyzetméterár különbségek is fontos szerepet játszanak az ingatlanbefektetés során. Az új építésű balatoni ingatlanok sokszor túlzottan túl vannak értékelve, ahhoz képest, mint amilyen árakon mozognak a hazai ingatlan piacon. A balatoni és a horvát új építésű ingatlanok négyzetméterár összehasonlításáról ebben a cikkünkben.

Oszd meg másokkal is!